Locatie

Laatste actualiteiten

SCHIPHOL - Bestuurders van elektrische auto’s kunnen sinds kort ook hun voertuigen... lees meer

Schiphol Smart Parking promotiecode 2014. Schiphol heeft regelmatig kortingsacties maar hier bestaan geen... lees meer

Schiphol

Schiphol is als grootste luchthaven van Nederland een van de belangrijkste luchthavens van Europa. In 2013 verwerkte het 52,6 miljoen passagiers en daarmee was het de vierde drukste luchthaven van Europa.

Logo Smart Parking
 • Extra Voordelig €49,50 voor 8 dgn
 • Boek minstens 1 week van te voren

Ontstaan en korte geschiedenis

Halverwege de negentiende eeuw werd het Haarlemmermeer drooggelegd. In het noordoosten van de nieuwe polder werd een fort ter verdediging van de de polder gebouwd, Fort Schiphol, dat deel zou gaan uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog - in 1916 - werd bij het fort grond aangekocht voor de inrichting van een militair vliegveld. Na de oorlog ging men post, vracht en ook passagiers vervoeren met omgebouwde oorlogsvliegtuigen. In oktober 1919 werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën N.V. opgericht en een half jaar later werd de eerste lijndienst (Amsterdam - Londen) geopend. Dat jaar werden er 440 passagiers vervoerd.

Passagiersaantallen en aantal vliegtuigbewegingen

Het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen nam gestaag toe. In 1938 werden al meer dan 100.000 passagiers vervoerd en twintig jaar later lag het aantal rond de miljoen. Ook het aantal start- en landingsbanen nam toe, de huidige airport maakt gebruik van zes banen. Op deze zes banen starten en landen sinds het jaar 2000 tussen de 400.000 en 440.000 vliegtuigen per jaar. 

Structuur en inrichting van het vliegveld

De luchthaven heeft een één-terminal-concept, wat wil zeggen dat alle faciliteiten onder één dak zijn geplaatst. Er zijn drie secties, ingericht rond de drie vertrekhallen. Vertrekhal 1 wordt voornamelijk gebruikt voor de Transavia-vluchten, vertrekhal 2 voor KLM en SkyTeam en voor de meeste vluchten naar de niet-Schengenlanden (de landen waarvoor grenscontroles van passagiers worden gehouden) wordt vertrekhal 3 gebruikt. 
De vertrekhallen zijn verbonden met de pieren - waar zich de gates bevinden - en men kan van vrijwel elke willekeurige pier naar een andere lopen. De enige uitzondering hierop is pier M. Loopt men van een pier in het gebied voor de Schengenlanden naar een pier in het deel voor de niet-Schengenlanden, dan vindt er altijd een paspoortcontrole plaats.

Bereikbaarheid met de auto

Met de auto is airport Schiphol via de A4 te bereiken. Er zijn meerdere parkeerterreinen en -opties:
 • Visitors Parking, parkeren voor de korte termijn (tot 5 dagen) op de terreinen P1 en P2.
 • Park & Travel, voor de lange termijn (vanaf twee dagen) op parkeerterrein P3. Reserveren hoeft niet, maar is wel mogelijk en hoe vroeger men reserveert, hoe minder men betaalt.
 • Smart Parking, parkeren op P3 vanaf drie dagen tegen een laag tarief. Er moet vooraf geserveerd worden.
 • Privium Parking, voor PriviumPlus-leden. Beperkt aantal gereserveerde plaatsen op P1, P2 en P3.
 • Valet Parking, auto voor de vertrekhal neerzetten en sleutels afgeven bij de balie. Een variant is de Holiday Valet Parking die mogelijk is vanaf 5 parkeerdagen.
 • Business Parking, parkeren vanaf 1 dag op P1 of P2, bij vooraf reserveren en vanaf 4 dagen parkeerduur, wordt een korting gegeven.
 • Excellence Parking, kleinschalig, direct aan vertrekhal 3, extra brede parkeervakken. Excellence Parking is ook mogelijk voor snel afhalen en wegbrengen, er wordt per 12 minuten betaald.
 • Short Stop Parking, tegenover aankomsthal voor het ophalen van reizigers, korter dan een kwartier is gratis. 
 • Visitors Parking, speciaal voor afhalen en wegbrengen, langer dan een half uur. Parkeren op P1 en P2.
schiphol%20smart%20parking