Locatie

Laatste actualiteiten

SCHIPHOL - Bestuurders van elektrische auto’s kunnen sinds kort ook hun voertuigen... lees meer

Schiphol Smart Parking promotiecode 2014. Schiphol heeft regelmatig kortingsacties maar hier bestaan geen... lees meer

Charleroi airport

Luchthaven Charleroi, oftewel Brussels South Charleroi Airport (BSCA), is de tweede luchthaven van België. Het vliegveld ligt op ongeveer 46 kilometer van Brussel en verwerkt jaarlijks zo'n 6,5 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven is erg interessant voor low-budget vliegmaatschappijen en bovendien wordt dit vliegveld ook veel gebruikt voor privaatverkeer. 

De geschiedenis van luchthaven Charleroi

Het is onduidelijk wat nu de precieze oprichtdatum is van luchthaven Charleroi, maar in 1919 werden er door Koning Albert van België al diverse piloten ingehuldigd. In eerste instantie richtten de activiteiten van dit vliegveld zich op de bouw en het onderhoud van de vliegtoestellen, maar vanaf 1997 heeft de luchthaven zich in snel tempo ontwikkeld. Dit had alles te maken met een verbinding die werd aangelegd door Ryanair tussen Charleroi en Dublin. In 2001 werd door Ryanair besloten om zijn eerste continentale basis op dit vliegveld te vestigen, waardoor ook andere luchtvaartmaatschappijen besloten om vanaf luchthaven Charleroi te gaan vliegen. 

Passagiersaantallen en het aantal vliegtuigbewegingen

Het aantal passagiers is door de jaren heen gestaag gegroeid. Om al deze passagiers te kunnen verwerken, werd in 2008 een nieuwe terminal geopend. Hierdoor werd het mogelijk om 5 miljoen passagiers per jaar extra te kunnen verwerken. Inmiddels kiezen elk jaar zo'n 6 miljoen reizigers om te vliegen via de luchthaven van Charleroi. Het vliegveld beschikt over één start- en landingsbaan. Een verlenging van de startbaan moet ervoor zorgen dat er naar verdere bestemmingen kan worden gevlogen. Luchthaven Charleroi is een dagluchthaven. Dat betekent dat tussen 06:30 uur en 23:00 uur vluchten mogen opstijgen en landen. Als vluchten gebaseerd zijn op Charleroi, mag er ook na 23:00 uur in de avond nog geland worden. 

De inrichting van het vliegveld

Vliegveld Charleroi heeft 1 vertrekhal waar bijvoorbeeld ook heerlijk nog een hapje gegeten kan worden bij diverse restaurants voor vertrek met het vliegtuig. Het vliegveld beschikt over diverse taxfree shops en andere winkeltjes, waaronder een boekwinkel. Bovendien zijn er verschillende bars te vinden op het vliegveld. Sinds kort is er op het gehele vliegveld ook draadloos internet ter beschikking gesteld. Een voucher hiervoor kan gekocht worden bij de boekwinkel of de horecagelegenheden. Voor wie nog geld op wil nemen; er is een betaalautomaat te vinden op de luchthaven. 

De bereikbaarheid van luchthaven Charleroi

Reizigers die gebruik willen maken van luchthaven Charleroi, kunnen deze gemakkelijk bereiken via de autosnelwegen E42 en A54. Ook met het openbaar vervoer kunnen reizigers snel en gemakkelijk op de luchthaven komen. Zo rijdt er een TEC-Shuttle van station Charleroi-Zuid naar de luchthaven. Bovendien rijden er pendelbussen tussen Brussel-Zuid, Antwerpen en luchthaven Charleroi. 
 
Qua parkeren zijn er diverse opties mogelijk op de luchthaven van Charleroi. Dit geldt voor zowel kort als lang parkeren. De luchthaven werkt bijvoorbeeld samen met Q-Park. De auto kan geparkeerd worden op P1, P2, P3, Parking Express en het Lockpark. Parkeerplaats P1 is niet overdekt en wordt gebruik voor zowel kort als lang parkeren. Lang parkeren kan ook op P2 en P3, maar deze parkeermogelijkheden zijn eveneens niet overdekt. Parking Express is expliciet voor kort parkeren. Als reizigers veilig en overdekt willen parkeren, dan is het Lockpark hiervoor uitstekend geschikt. Deze is gelegen onder parkeergarage P1.
parking charleroi low cost